Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Πολυκαταστήματα του λαού.....



Πολυκαταστήματα του λαού.

            Η ίδρυση και τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων τροφίμων και γενικών ειδών.


            Προϋπόθεση 1: ο δήμος θα αναλάβει τα πολυκαταστήματα κλείνοντας όμως όλα τα αλλα μεγάλα πολυκαταστήματα τροφίμων και γενικών ειδώντων ιδιωτών που δεν θα πληρούν το όριο τετραγωνικών που θα θεσμοθετήσει. Θα μπορούν να λειτουργούν μόνο περιορισμένων διαστάσεων super market από ιδιώτες, διάσπαρτα στη πόλη του Ηρακλείου. Έτσι θα αναλάβει τη διαχείριση και τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων της πόλης.

Πώς θα γίνει αυτό;

Βασικα θα πρέπει να θέσουμε ορισμένα ζητήματα:
1. Υπαλληλοι
2. Προμηθευτές
3. Ωράριο
4.Συνεταιρισμοί
5. Μεταφορές
6. Κατασκευαστική εταιρεία
7. Αποθήκες
8. Κέρδη,τζίρος & Έλεγχος
9. Προϋποθέσεις




Υπάλληλοι
            Οι υπάλληλοι θα πρέπει να είναι δημότες και κάτοικοι της πόλης. Οι υπάλληλοι θα είναι αυτοί που θα διαχειρίζονται και θα λειτουργούν τα πολυκαταστήματα και θα έχουν και την ευθύνη του, πάντα με τους κανόνες που θα πρέπει να τεθούν από την κλιμάκωση κεντρική διαχείρηση (δήμος,περιφερεια).
            Οι υπάλληλοι θα εργάζονται αρχικά πλήρες 7.5ωρο - 6ήμερο. Αυτοί πρωτίστως θα ελέγχουν την επιχείρηση και θα έχουν την ευθύνη της επίτευξης αλλα και της κριτικής του στόχου που θα έχει βάλει η κεντρική διαχείρηση. Σε περίπτωση που δεν πιάνεται ο εβδομαδιαίος στόχος που έχει τεθεί για τακτά (σύντομα) διαστήματα, οι υπάλληλοι θα κινδυνεύουν με άμεση απόλυση. Ο στόχος θα είναι τέτοιος βέβαια που θα κάνει πρωτίστως ποιοτικά ευχαριστημένους τους υπαλλήλους και βιώσιμη τη δημοτική επιχείρηση. Οι υπάλληλοι θα συνεδριάζουν ανά πολυκατάστημα τουλάχιστον 3 φορές το μήνα με υποχρεωτική παρουσία έτσι ώστε να συμμετέχουν όλοι μαζικά στίς αποφάσεις και τις οποίες προτάσεις. Το βασικό είναι ότι όλοι οι υπάλληλοι θα αποφασίζουν τις απολύσεις που χρειάζονται να γίνουν αν απειλείται ο στόχος της επιχείρησης. Οι οποίες μερικές απολύσεις που θα αποφασίζονται θα γίνονται με βάση το τμήμα διαχείρισης του καταστήματος που δεν πιανει το στόχο.
            Ο στόχος θα ορίζεται από επιτροπή οικονομολόγων, θα ελέγχεται και από το δήμο και από το κράτος (κεντρικα) και από τους πολίτες (ενεργή ιστοσελίδα καταστημάτων) αλλά κυριότερα απο τους εργαζόμενους.


Προμηθευτές
            Βασικοί προμηθευτές θα είναι οι τοπικοί και εγχώριοι παραγωγοί, καθώς και οι συνεταιρισμοί με τους οποίους θα υπογράφονται συμφωνητικά - ειδικές συμβάσεις για την προμήθεια των αγροτικών και κτηνοτροφικών προιόντων, όπως και με τους παραγωγούς εγχώριων βιοτεχνικών προιόντων για τα βιοτεχνικών είδη. Η προμήθεια από άλλους παραγωγούς θα γίνεται κανονικά χωρίς όμως ειδικές συμβάσεις.
            Οι επαγγελματίες θα έχουν ξεχωριστό λογαριασμό όπου ανάλογα με την ποιότητα και γην ποσότητα θα δέχονται τις κατάλληλες κλίμακες με μέγιστο όριο εκπτώσεις στίς προμήθειες προιόντων.
            Οι ειδικές συμβάσεις δεν θα μπορούν να γίνουν με άλλους παραγωγούς εκτός χώρας αλλά θα υπάρχει όμως ειδική εξαίρεση με διαφορετική είδους σύμβαση με λαικούς συνεταιρισμούς άλλων χωρών για την προμήθεια προϊόντων που δεν παράγονται ή δεν επαρκεί εποχιακά να καλύψει η εγχώρια παραγωγή.

Ωράριο
            Το ωράριο λειτουργίας του καταστήματος θα είναι 8:00 με 21:00. Το ωράριο λειτουργίας για τους υπαλλήλους θα είναι 7:00 - 14:30 και η άλλη βάρδια θα είναι 14:00 - 21:30


Συνεταιρισμοί
            Με τη βοήθεια του δημου και της Περιφέρειας θα αναδιοργανωθούν οι συνεταιρισμοί - προμηθευτές και σε πολλούς από αυτους θα γίνει επανεκκίνηση με νέο καταστατικό και νέους κανόνες έτσι ώστε οι μικροί παραγωγοί, άμεσα, να συμμετέχουν στίς εξελίξεις και τη λειτουργία του συνεταιρισμού. Οι συνεταιρισμοί αυτοί θα έχουν ως σκοπό την άμεση προμήθεια των πολυκαταστημάτων και των αποθηκών.
            Η διαχείριση των συνεταιρισμών θα γίνεται χωρίς να εγκλωβίζεται στις επιδοτήσεις της ευρωπαϊκής ένωσης, θα συνεργάζεται με το δήμο για την τυποποίηση καθώς και για την πιστοποίηση. Οι συνεταιρισμοί θα ελέγχονται άμεσα από τα μέλη τους, με τη μη συγκέντρωση εξουσιών σε διάφορα στελέχη. Τα μέλη οφείλουν να παρουσιάζουν παραγωγή. Εκλογές θα είναι κάθε 1,5 χρόνο με υποχρεωτική συνεργασία στα 2 μισά του χρόνου, των προηγούμενων με τους επόμενους.

Μεταφορές
            Ο δήμος θα δημιουργήσει μια κρατική εταιρεία για την διακίνηση των προϊόντων, με οδηγούς αλλά και την λειτουργία η οποία θα ελέγχεται όχι μόνο από μια ομάδα ατόμων αλλά και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
            Η ίδια η εταιρεία θα συνεργάζεται και με τις ενσωματωμένες αποθήκες.


Αποθήκη
            Τα πολυκαταστήματα αυτά θα επιβάλλεται να λειτουργούν και σαν αποθήκες προϊόντων όπου από εκεί θα καλύβεται ένα μεγάλο μέρος των μικρών ιδιόκτητων καταστημάτων super-market, mini-market κ.α. που θα βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη και τα οποία θα επιτρέπονται να λειτουργούν ιδιώτες, πάντα με το περιορισμό των τετραγωνικών. Και η αποθήκη που θα είναι ενσωματωμένη στο κατάστημα θα ελέγχεται κυρίως από τους εργαζόμενους.

Κατασκευαστική εταιρεία
            Η δημόσια εταιρεία κατασκευής που θα δημιουργηθεί, θα έχει ως βασικό σκοπό την κατασκευή κατοικιών και άλλων απαραίτητων δημοσίων έργων (σχολεία, ιατρικά κέντρα, οδικά έργα, αποχετευτικά έργα κ.α.).
            Τα κέρδη από τα καταστήματα θα πηγαίνουν (υποχρεωτικά) για το σκοπό που θα εξυπηρετεί η κατασκευαστική εταιρεία, της οποία οι εργαζόμενοι θα ελέγχουν και αυτοί τα κέρδη των πολυκαταστημάτων για τη βιωσιμότητα της δικής τους επιχείρησης.
            Την δημιουργία της κατασκευαστικής δημόσιας εταιρείας θα αναλάβει ο δήμος με την Περιφέρεια και θα συνεργάζεται με τους εγχώριους προμηθευτές υλικών. Στο μέλλον ο δήμος θα επιδιώξει να αναλλάβει και το κλάδο των υλικών κατασκευής προκειμένου να προμηθεύει τις κατασκευές αλλά και ιδιώτες εμπόρους.

Κέρδη και Τζίρος – Έλεγχος
            Καθημερινά, με ηλεκτρονική διαχείριση θα γίνεται γνωστή η κατάσταση των οικονομικών στοιχείων μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου ή της Περιφέρειας και των πολυκαταστημάτων για τον έλεγχο τους από τους ίδιους τους πολίτες, δημότες και πελάτες.
            Θα υπάρχει συγκεκριμένος στόχος ημερήσιου – μηνιαίου – τριμήνου – εξαμήνου τζίρου ο οποίος θα ορίζεται από την κεντρική διαχείριση με επιβλέποντα το δήμο, τη Περιφέρεια, τη κεντρική διαχείριση και περισσότερο τους ίδιους τους εργαζόμενους.
            Με τα κέρδη θα κατασκευάζονται κατοικίες και άλλα σημαντικά δημόσια έργα. Οι δωρεάν κατοικίες θα δίνονται με βάση την εργασία, την οικογενειακή κατάσταση και θα υπάρχει μέγιστη τιμή επινοικίασης με όρους σε κατοικίες των 80-100 τ.μ., 60-80 τ.μ., 50-60 τ.μ. με αντίστοιχα συμβολικά ποσά. Ανάλογα με το τετραγωνικό.
            Ο έλεγχος είναι ένα βασικό κομμάτι που θα πρέπει να έχει ενεργό ρόλο ο πολίτης, οι υπάλληλοι, ο δήμος, η Περιφέρεια, η κεντρική διαχείριση αλλά και οι πολίτες που μέσω ενεργών ιστοσελίδων θα ελέγχουν την επιχείρηση.
            Επίσης θα υπάρχουν συγκεκριμένες ιστοσελίδες και για τα 3-4 καταστήματα όπου θα υπάρχουν σχεδόν όλα τα στοιχεία λειτουργίας (οικονομικά, ποιότικά, προιόντων κτλ.)
            Θα υπάρχουν μειωμένες τιμές και εκπτώσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών με ειδικά προβλήματα, για πολύτεκνους κ.α. με την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας την οποία θα προμηθεύονται από τα καταστήματα με συγκεκριμένο ποσό έκπτωσης ανα μήνα σε τρόφιμα και τα απαραίτητα (αναγκαία) είδη.
            Ή σε περιπτώσεις συνεχόμενης υπέρογκης σπατάλης του ορίου, ηλεκτρονικά το σύστημα θα καταργεί την κάρτα έκπτωσης.

Τα πολυκαταστήματα για την περιοχή του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης θα μπορούσαν να χωροθετηθούν (Ανατολικά, Δυτικά, Νότια και κεντρικά της πόλης) 



Αυτή είναι η βασική ίδέα... ωστόσο πάνω σε αυτή την ιδέα θα ήθελα τα σχόλια σας, τις παρατηρήσεις σας καθώς και τις προτάσεις και τις προσθήκες σας για να μπορέσουμε να την κάνουμε αυτή τη λύση δυνατή ή ένα όραμα.... που ίσως μας οδηγήσει και σε άλλες λειτουργίες της κοινωνίας να δείξουμε ένα τρόπο άλλης λειτουργίας......






2 σχόλια:

  1. Μάλλον χρειάζεται αρκετή δουλειά για να μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο...

    Ίσως αν οι συνεταιρισμοί μπορούσαν να ενισχυθούν κάπως...

    Είναι πάντως αρκετά καλό, γιατί στη πόλη μας να φανταστείτε έχουν έρθει αρκετά πολυκαταστήματα και φτιάχνονται καινούργια ενώ δεν υπάρχει δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα έπρεπε να κάνουμε κάποιες διορθώσεις στο κείμενο αρχικά, αλλά σαν ιδέα θα πρέπει να την συνεχίσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή